Czym się różni jabłecznik od szarlotki?
Często przygotowując coś słodkiego na deser decydujemy się na upieczenie jabłecznika lub szarlotki. Wiele osób uważa, iż jest to ten sam łakoć. Jednak czy na pewno? Czym różni się jabłecznik od szarlotki? Jest kilka istotnych różnic, które nie są oczywiste dla wszystkich fanów wypieków i słodkości.
Jabłecznik i szarlotka to różne ciasta
Pomimo ogólnie przyjętej tezy, że jabłecznik i szarlotka to ten sam deser, wcale tak nie jest. Różnica między jabłecznikiem, a szarlotką, pomimo, że jest dość subtelna to jednak bardzo istotna. Wydawać by się przecież mogło, że zarówno szarlotka, jak i jabłecznik to desery zawierające jabłka, które są jednym z lepszych dodatków w ciastach oraz innego rodzaju deserach. Jednak nazywanie szarlotki jabłecznikiem i odwrotnie – jabłecznika szarlotką często wynika z niewiedzy. Rozróżnić można, zatem dwa różne desery, których różnice opisane są poniżej.
Różnice pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem?
Najważniejszym aspektem odnośnie różnicy pomiędzy szarlotką, a jabłecznikiem jest sposób przygotowania ciasta. Szarlotka, bowiem, jest to rodzaj ciasta, co nie jest faktem znanym wielu ludziom. Ciasto szarlotkowe musi być kruche lub ewentualnie półkruche. Jabłka do tego ciasta najpierw trzeba dusić z dodatkiem różnego rodzaju przypraw, jak na przykład cynamon. Bardzo interesującą ciekawostką jest fakt, że szarlotka wcale nie musi być upieczona z jabłkami. Do przygotowania tego deseru używa się również zamiennie innych owoców, takich jak na przykład śliwki, wiśnie, a nawet truskawki. Na wierzch ciasta zwykle stosuje się kruszonkę.
Znając już podstawy przygotowania szarlotki, możemy bliżej przyjrzeć się jabłecznikowi. Deser ten, jak sama jego nazwa wskazuje, wykonuje się wyłącznie z jabłek, które nie mogą być zamienione innymi owocami (wtedy ciasto jest już związane bliżej z szarlotką). W przypadku jabłecznika ciasto niekoniecznie musi być kruche – idealnie sprawdzi się również na cieście biszkoptowym, drożdżowym, a nawet francuskim czy bezowym.
Istotną różnicą pomiędzy jabłecznikiem a szarlotką jest również sposób podawania. Należy pamiętać, że szarlotkę podaje się wyłącznie na zimno, natomiast jabłecznik smakuje wyśmienicie podgrzany i podany na ciepło w towarzystwie lodów lub bitej śmietany.
Szarlotka czy jabłecznik?
Zadając sobie pytanie „szarlotka czy jabłecznik”, każdy udzieli odpowiedzi indywidualnie, na podstawie swoich własnych upodobań i gustu. Niewątpliwie jednak, każde z tych ciast pełne jest smakowitych owoców, najczęściej właśnie jabłek, które powodują, że oba desery można jeść bez końca i delektować się ich wspaniałym smakiem.
Niezależnie od tego, który deser preferujemy, warto wiedzieć, co właśnie znalazło się na naszym talerzu – jabłecznik, czy może jednak szarlotka. Wiedza ta pomoże nam czerpać ogrom przyjemności z delektowania się smakiem deseru.
Jak przygotować szarlotkę?
Przepisów na szarlotkę jest całe mnóstwo, i choć różnią się od siebie szczegółami, to zazwyczaj są szybkie i łatwe. Szarlotka ma piękny zapach, a kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami, dlatego właśnie deser ten nadaje się zarówno na weekendowe spotkanie, jak i na świąteczny stół. Aby przygotować szarlotkę należy zagnieść ciasto poprzez połączenie zimnego masła, mąki tortowej, 150g cukru, proszku do pieczenia, żółtek oraz szczypty soli. Kruche ciasto wyrobić i podzielić na dwie części.
Jedną część należy owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, aby się schłodziła. Drugą część natomiast trzeba wylepić na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Spodnią część szarlotki trzeba ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku, w 180 stopniach przez około 20 minut. Teraz przychodzi czas na przygotowanie jabłek – kwaśne owoce należy obrać, usunąć z nich gniazda z nasionami i pokroić w kostkę. W kolejnym kroku przesmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny wody oraz cukru wanilinowego, zwykłego cukru oraz cynamonu. Jabłka powinny zachować swoją formę kawałków.
Nie wolno dopuścić do tego, aby się rozpadły, ponieważ to może spowodować zbytnie rozmiękczenie ciasta kruchego. W ten sposób przygotowane jabłka przekładamy na podpieczony spód szarlotki i dociskamy. Drugą część schłodzonego ciasta z lodówki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę owoców. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni zajmuje około 45-50 minut. Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Jak upiec jabłecznik?
Przepisy na jabłecznik również na ogół nie są zbyt skomplikowane. Jak już nadmieniono powyżej, wszystko zależy od tego na jak ą wersję cista się zdecydujemy, a jest ich całe mnóstwo – od ciasta drożdżowego, poprzez biszkoptowe, kończąc na podkładzie bezowym. Tym razem jednak skupimy się na prostym przepisie na jabłecznik na cieście biszkoptowym. Jest to recepta na pyszne puszyste ciasto oraz aromatyczne nadzienie, które tworzą razem perfekcyjne połączenie.
Wykonanie należy zacząć od przygotowania ciasta. W tym celu zmiksuj całe jajka z cukrem, aż do powstania jasnej, puszystej i jednolitej piany. Cała czynność nie powinna trwać mniej niż 5 minut. Dodaj olej oraz mleko i przez krótki czas mieszaj wszystkie składniki mikserem. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę, po czym wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą trzepaczki. Przelej trochę większą część ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ciasto przez około 17 minut – po tym czasie powinno być już upieczone.
Następnie zetrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami i przesmaż je na patelni z dodatkiem cukru wanilinowego, cynamonu oraz soku z cytryny. Masę owocową smaż przez kilka minut, aby pozbyć się zbyt dużej ilości soku z jabłek. Owocową masę przełóż na podpieczone ciasto i wylej drugą część ciasta. Ponowne pieczenie powinno zająć 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto również można przyozdobić cukrem pudrem.
Niezależnie od tego, które ciasto wybierzemy – jabłecznik czy szarlotkę, wrażenia dla naszego podniebienia będą na pewno niezapomniane.
zawsze myślałem, że to jedno i to samo ciasto