Jak przygotować bezglutenowe pierogi ruskie w wersji wegańskiej?
Bez względu na to, czy szukacie już pomysł na przepis świątecznego dania, czy po prostu lubicie jeść pierogi, dobrze trafiliście. Coraz więcej osób zmaga się z celiakią i nietolerancją glutenu, a także decyduje się na dietę w pełni wegańską. Czy zatem przygotowanie pierogów w ten sposób jest w ogóle możliwe? Zastanowimy się nad tym w dalszej części naszego tekstu.
Pierogi, czyli danie lubiane przez wszystkich
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pierogów. Mówi się, że jedzenie potrafi nam znacznie poprawić nastrój, a niewątpliwie, jeżeli sięgamy po pierogi w chłodne wieczory, możemy liczyć na odrobinę ciepła. Jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele osób zmaga się z problemem dotyczącym nietolerancji glutenu. Również bardzo dużo osób uważa, że w takim wypadku koniecznie musi zrezygnować z ulubionych pierogów. Pamiętajmy jednak, że bezglutenowe pierogi coraz częściej goszczą na naszych stołach. Możemy przygotować je samodzielnie lub wybrać taką pierogarnia, która zaoferuje nam interesujący nas wariant ulubionego dania.
Samodzielne przygotowanie ciasta na pierogi bezglutenowe
Niewątpliwie samodzielne przygotowywanie pierogów bywa czasochłonne i niejednokrotnie frustrujące. Bez względu na to, jaki wariant ciasta chcemy zrobić, niekiedy mogą pojawić się trudności. Na samym początku mogą to być nieudane próby, a nasze ciasto będzie zbyt sypkie lub zbyt lekkie. Jednak dobry przepis i odpowiednie wyczucie sprawią, że bez trudu uda nam się w domowej kuchni przygotować bezglutenowe pierogi. Kluczowe jest jednak to, by udało nam się w całym tym procesie stworzyć nie tylko miękkie i plastyczne ciasto, ale również zadbać o jego neutralny smak, dzięki czemu będzie ona pasowało zarówno do słodkiego farszu, jak i wytrawnego. Ponadto musimy odpowiednio je skomponować, by nie dochodziło do pękania pierogów podczas gotowania. Niewątpliwie wystarczy trochę wprawy, a uda nam się stworzyć idealne rozwiązanie.
Bezglutenowe pierogi w wersji wegańskiej
By przygotować bezglutenowe pierogi ruskie pozbawione nabiału, używamy oczywiście ziemniaków, a twaróg wystarczy zastąpić naturalnym tofu. Niewątpliwie takie danie będzie szczególnie cenione przez Miłośników i zwolenników kuchni wegańskiej. Jeżeli dobrze doprawimy tofu, może ono świetnie zastępować twaróg, a jeżeli dodatkowo sięgniemy po kwaśny sok z ogórków kiszonych i cytrynę, a także płatki drożdżowe, uda nam się stworzyć pyszne danie. Do tego warto wybrać zgniecione ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Wszystko możemy doprawić pieprzem ziołowym, dzięki czemu uda nam się stworzyć pyszny farsz.
Takie bezglutenowe pierogi możemy podawać od razu gotowane lub zdecydować się na ich wariant smażony. W tym celu można je serwować z podsmażoną cebulką i polane kwaśno śmietana kokosowa lub możemy sięgnąć po jogurt roślinny.
Do przygotowania proponowanego przez nas farszu potrzebne nam będzie około 400 ugotowanych ziemniaków i dokładnie rozdrobnionych, jedna nieduża cebula, kostka tofu naturalnego, dwie łyżki soku z ogórków kiszonych, dwie łyżki soku z cytryny, jedna trzecia łyżeczka soli, pieprz, jedna łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych, jeżeli mamy takie życzenie, a także przygotujmy szklankę wody. Pamiętajmy, by tworzone przez nas farsz zawsze odpowiednio doprawiać do smaku.
Skoro wiemy, z jakich składników możemy przygotować wegański farsz, warto skupić się na cieście. W tym celu potrzebne nam będzie pół szklanki mąki ziemniaczanej, około pół szklanki mąki z tapioki, pół szklanki mąki gryczanej oraz pół szklanki mąki ryżowej. Ponadto koniecznie musimy zaopatrzyć się w dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, pół łyżeczki soli, trzy łyżki oleju oraz szklankę gorącej wody.
Podsumowanie
Bezglutenowe pierogi mogą śmiało gościć na naszych talerzach. Wcale nie musimy się obawiać, że stracą ona swój smak – mogą być one równie pyszne, jak tradycyjne rozwiązania, o ile odpowiednio je przygotujemy. Pamiętajmy, że wiele pierogarni oraz restauracji oferuje nam bezglutenowe pierogi w różnych wariantach. W ten sposób będziemy mogli skosztować najróżniejszych pierogów w wersji bezglutenowej – wytrawnych, jak i na słodko.